Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto stracciatella z czereśniami"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 229
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 92
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 563
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 229
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 92
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 563
Składniki
ok. 70 minut
Białka z 7,5 dag cukru ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Małymi porcjami wsypywać do ma sy jajecznej. Dolać 50 ml mleka. Wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy (30x38cm). Piec 10 minut w 200°C. Wystudzić.
W garnku zagotować 600 ml mleka z 7,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego się mleka.
Gotować, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, przykryć folią, odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, odstawić, by spęczniała.
Czekoladę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Wystudzony budyń połączyć z ubitą śmietaną i żelatyną. Do tężejącego kremu dodać czekoladę. Rozsmarować na biszkopcie. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Galaretkę wiśniową rozpuścić. Czereśnie wydrylować i rozłożyć na stężałym kremie. Zalać galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.Źródło: Życie na gorąco