Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco czasochłonne, ale warte zachodu. Przepyszne ciasto przekładane dwoma rodzajami mas. Z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
blaszka o wymiarach 24x34 cm, mikser
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części i rozwałkowujemy na rozmiar blaszki (24x34 cm). Arkusze ciasta ponownie schładzamy w lodówce.
Przygotowujemy krem bezowy. Wiśnie odsączamy na sitku. W wysokiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki cukru. Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo kisiel z torebki.
Z lodówki wyciągamy dwa płaty ciasta. Na pierwszym rozsmarowujemy około 1/3 masy bezowej i rozkładamy równomiernie 1/3 wiśni. Następnie przykrywamy go drugim płatem ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Tak samo postępujemy w przypadku kolejnych płatów ciasta znajdujących się w lodówce. Jeśli zostanie nam odrobina masy bezowej, możemy posmarować nią jeden górny płat ciasta (masa bezowa będzie stanowiła piękną dekorację naszego wypieku).
Zabieramy się za masę budyniową. 700 ml mleka przelewamy do garnka i gotujemy. W 50 ml rozpuszczamy budyń w proszku, dodajemy cukier. Kiedy mleko zaczyna się gotować, rozrobiony budyń przelewamy małym strumieniem do garnka cały czas mieszając, aby budyń nam się nie przypalił. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem do momentu uzyskania delikatnej, kremowej masy.
Masę budyniową dzielimy na pół i przekładamy nią placki bezowe. Gotowe ciasto wstawiamy na około godzinę do lodówki. Smacznego!