Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na najprostsze ciasto pod słońcem, czyli ciasto sypane z truskawkami i borówkami. Wystarczy pokroić owoce, wsypać wszystko do blaszki, a sok z truskawek zrobi za nas resztę! Ciasto jest kolorowe i genialnie pachnie masełkiem i owocami. Samo ciasto jest wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach, a truskawki i borówki przeistoczyły się w pyszny dżemik – naprawdę gorąco polecam.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 942
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31905
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 942
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31905
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Składniki
Przygotuj owoce. Opłucz borówki. Truskawek opłucz, osusz i oczyść z szypułek. Podziel je na dwie części według rozmiaru. Połowę składającą się z dużych truskawek pokrój w plasterki. Drugą część owoców, składającą się z małych truskawek, pokrój w połówki. Truskawki przełóż do dwóch osobnych misek i do każdej z nich dodaj po łyżce cukru waniliowego. Zawartość naczyń wymieszaj do równego rozprowadzenia cukru w owocach.
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, kaszy mannę, cukier i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki do całkowitego połączenia.
Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 24 cm wysyp około 1/3 składników suchych. Delikatnie rozprowadź je dłonią w celu uzyskania równej powierzchni. Na tak przygotowanym dnie ułóż pokrojone w plasterki truskawki. W szczeliny pomiędzy truskawkami rozsyp połowę z przygotowanych wcześniej borówek. Przykryj je resztą plasterków truskawek.
Na tak przygotowaną warstwę owoców wysyp kolejną 1/3 suchej mieszanki, pokrywając równo całą powierzchnię truskawek i borówek. Na suchym cieście ułóż truskawki pokrojone w połówki i resztę borówek amerykańskich.
Owoce przykryj pozostałą 1/3 suchych składników. Górę ciasta przykryj pokrojonym w plasterki, dobrze schłodzonym masłem.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 60 minut. Jeśli góra ciasta będzie zbyt szybko nabierać koloru, przykryj blaszkę kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego!