Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Syrenka to pyszne, bardzo słodkie ciasto z dodatkiem kajmaku i kolorową posypką.
wymiary formy: 20x20 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12338
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1390
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13176
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5424
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12338
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1390
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13176
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5424
Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier, ubijając, aż piana będzie błyszcząca.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym, tylko do połączenia składników.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wmieszaj je delikatnie do masy jajecznej za pomocą szpatułki, wykonując ruchy od dołu do góry.
Formę do ciasta o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do blachy i wstaw do pieca rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź biszkopt i podziel go na dwa równe blaty. Nasącz je mocno kawą.
Przygotuj masę owocową. W małej miseczce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do dżemu dodaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Masę owocową rozprowadź na jednym blacie ciasta i wstaw całość do lodówki, do stężenia, na co najmniej 30-40 minut.
Przygotuj krem. Do dużej miski wlej śmietankę i ubij ją do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj schłodzone mascarpone oraz kajmak. Ubij całość do uzyskania gęstego i sztywnego kremu.
Połowę kremu rozprowadź na warstwie owocowej. Przykryj go drugim blatem ciasta, a następnie rozsmaruj pozostały krem.
Przygotuj polewę. Karmel podgrzej, by stał się bardziej płynny. Wylej masę na wierzch ciasta. Udekoruj całość kolorową posypką.
Ciasto Syrenka wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.