Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biało-czarne ciasto. Bardzo ciekawie wygląda.
Forma 28 cm x 26 cm
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 86
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4418
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 253
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 86
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4418
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 253
Składniki
BISZKOPT Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, a potem po 1 żółtku. Mąkę przesiać wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w temp. 180ºC. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy. Przeciąć na dwa blaty, ale tak, aby górny był bardzo cienki. Włożyć go z powrotem do formy, posmarować dżemem. Grubszy blat pociąć na 7 pasków. Co drugi włożyć do formy (4 paski). ŚMIETANA Śmietankę 36% ubić. Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder wymieszany z fixami. Ubitą śmietaną napełnić woreczek i wyciskać w wolne miejsca między paskami biszkoptu. Wyrównać. Na śmietanie ułożyć pozostałe 3 paski biszkoptu i znów w wolne miejsca wycisnąć śmietanę. Resztę śmietany rozsmarować cienko na całej górze. Z bloku technicznego wyciąć paski. Ułożyć je cieście tworząc kratkę. Wolne miejsca posypać kakao. Delikatnie zdjąć paski. Nowe paski ułożyć na śmietanie ponownie tworząc kratkę i wolne miejsca posypać kakao. Zdjąć paski. Wykonanie krok po kroku możecie zobaczyć na moim filmiku. Smacznego!