Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Szczęściarz to ciekawe w smaku ciasto marmurkowe o mocnym, pomarańczowym aromacie. Połączenie cytrusów i czekolady jest klasyczne i przypadnie do gustu każdemu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 813
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8882
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10511
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4742
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 813
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8882
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10511
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4742
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem na średnich obrotach, aż całość będzie puszysta i jasna. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich, a na końcu wmieszaj ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypuj suche składniki do mokrych, w trzech partiach, na przemian ze śmietaną. Dobrze wymieszaj całość, do połączenia wszystkich produktów.
Masę podziel na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3.
W żaroodpornej misce rozpuść połamaną czekoladę i kakao. Przestudź i wmieszaj masę do mniejszej części ciasta. Do większej porcji wsyp skórkę pomarańczową.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto czekoladowe i pomarańczowe na przemian, a następnie postukaj formą, by wszystkie pęcherzyki powietrza uciekły.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok 50 minut, do suchego patyczka.
Ciasto Szczęściarz wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Wypiek przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 3 dni lub w lodówce przez 5 dni.