Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto Szkotka zawdzięcza swoją nazwę przewrotnemu poczuciu humoru. Szkoci słyną z oszczędności, tymczasem to deser „na bogato”. Bez wątpienia pokochają go wielbiciele czekolady, której w przepisie jest ponad pół kilograma!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 114
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 114
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Nagrzej piekarnik do 165°C.
Roztop w rondelku masło z pokruszoną gorzką czekoladą. Odstaw do przestudzenia. Utrzyj całe jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Gdy masa jajeczna potroi swoją objętość, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolej masło z czekoladą. Miksuj tylko do połącznia składników. Odłóż mikser. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia w 2-3 turach. Delikatnie wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę.
Przelej ciasto do tortownicy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 40-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Następnie podziel na dwa blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z zaparzonej wcześniej i przestudzonej kawy z dodatkiem wódki.
W rondelku lub w kuchence mikrofalowej roztop białą czekoladę w 500 ml śmietany kremówki (tak, by nie zagotować masy). Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki. Schłodzoną śmietanę z czekoladą połącz z mascarpone i ubij mikserem na średnich obrotach na gładki krem. Około połową kremu przełóż blaty ciasta, resztą – otynkuj je z wierzchu i wstaw do lodówki.
W kąpieli wodnej roztop pokruszoną czekoladę deserową w reszcie śmietany. Wymieszaj. Lekko przestudzoną polewę wylej na schłodzone ciasto. Udekoruj startą czekoladą i wiórkami kokosowymi.