Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto szpinakowo-makowe z bitą śmietaną i galaretką truskawkową to idealne ciasto na święta.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1346
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14905
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 911
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1346
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14905
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 911
Składniki
Ciasto szpinakiwe Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka ubij z cukrem, dodaj olej, następnie przesiane obie mąki i proszek do pieczenia, na koniec dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30. Piec w temperaturze 180 st. około 45 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto makowe Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, wsyp mak , kokos i proszek do pieczenia, ciasto wymieszaj i wylej na blachę o wymiarach 20x30 i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Masa śmietanowa Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem , dodaj serki mascarpone. Ubij na sztywno,wstaw do lodówki.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Na dno blachy w której piekły się ciasta włóż folię aluminiową i połóż na dno blachy ciasto makowe. Masę śmietanową podziel na 3 części. Na ciasto makowe wyłóż jedną część masy i przykryj ciastem szpinakowym. Wierzch ciasta szpinakowego zetnij i pokrusz w dłoniach.
Na wierzch ciasta szpinakowego połóż drugą część masy i wyłóż tężejącą galaretkę, przykryj pozostałą masą śmietanową, na wierzch posyp pokruszone ciasto szpinakowe. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.