Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełbasy. To wszystko prawie, a smacznie i zdrowo.
Nóż i deska do krojenia, naczynie do pieczenia, tarka do jarzyn, łyżeczka, naczynie z miarką
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 268
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1360
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4232
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 268
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1360
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4232
Składniki
Grzyby myjemy i kroimy w ćwiartki, ziemniaki kroimy w plastry, kalafior rozdzielamy na różyczki. Ziemniaki i kalafior zagotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku, który miażdżymy nożem na desce. Po zagotowaniu trzymamy pod przykryciem 10 minut. Potem odcedzamy na durszlaku.
Pokrojone grzyby wsypujemy do naczynia, w którym będziemy pięć zapiekankę. Wysypujemy ziemniaki i kalafior. Wstawiamy do piekarnika i zaczynamy pieczenie w temperaturze 190 stopni Celsjusza. W tym czasie kroimy kiełbasę wzdłuż na pół, następnie połówki na ćwiartki wzdłuż, a następnie w kostkę.
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na wierzch kiełbasę. Wstawiamy ponownie do piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy , a następnie wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz, musztardę, a następnie ser starty na tarce i doprowadzamy do rozpuszczenia. Zostawiamy 2 garstki sera do posypania po wierzchu. Zapiekankę u wyjmujemy z piekarnika i polewamy ją sosem beszamelowym.
Wstawiamy ponownie zapiekankę do piekarnika do uzyskania pożądanego koloru.
Na zapiekankę można wrzucić koktajlowe pomidorki lub szczypior.