Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest przepyszne. Polecam.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 249
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 408
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 249
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 408
Składniki
Ciasto: Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru. Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min. Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę. Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę.
Mus truskawkowy: Truskawki rozdrabniamy blenderem na mus i przepuszczamy przez sito. Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Wykończenie: Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie). Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut żeby dobrze stężał. Nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta. Ciasto chłodzimy 4 -24 godz. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.