Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto Szyszkowy Król to mięciutkie i pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożonym kremem śmietankowo serowym, ciemnymi herbatnikami i masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1541
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18575
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 5797
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1090
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1541
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18575
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 5797
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1090
Składniki
Biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier. Jak cukier się rozpuści zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy żółtka, jedno po jednym. Miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i gdy lekko ostygnie przekładamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy biszkopt się wystudzi wsadzamy go z powrotem do foremki (bez papieru do pieczenia).
Poncz. W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę , mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Zimnym ponczem nasączamy biszkopt. Na nasączony ponczem biszkopt wykładamy dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarowujemy.
Krem śmietankowo serowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy aby wystygła. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, cukier waniliowy i wszystko razem miksujemy na średnich obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu (proszę uważać, aby zbyt długo nie miksować, bo krem może się zważyć). Na koniec wlewamy ostudzona żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy jeszcze krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Krem wykładamy na dżem truskawkowy. Wyrównujemy i wygładzamy. Na górę kremu kładziemy herbatniki.
Góra ciasta. Do dużej misy wsypujemy ryż preparowany. Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, żeby stała się bardziej płynna. Gdy masa kajmakowa zrobi się rzadsza mieszamy ją widelcem lub trzepaczką, aby nie było grudek. Przekładamy do ryżu preparowanego i mieszamy. Wykładamy na herbatnikach i delikatnie rozprowadzamy wygładzając. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.