Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z jeżynami, podane z dodatkiem kwaskowatego musu jeżynowego.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 134
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 134
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z połowy cytryny. Białka ubić na pianę, następnie wmieszać do ciasta. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę jeżyn poukładać na wierzchu ciasta, drugą część zostawić na mus. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 1 godzinę, sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
Ciasto polać lukrem cytrynowym i przygotować mus :) Zblendować pozostałą część jeżyn i w zależności jaki mus lubicie dosłodzić odrobinkę cukrem pudrem lub zostawić taki jaki będzie. Ja nie dosładzałam, wyszło idealnie. Kawałek ciasta z pysznym musem jeżynowym - naprawdę warto:)
Smacznego!!!