Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ucierane z makiem i wiśniami"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 232
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2218
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 974
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 232
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2218
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 974
Składniki
Mak przelej na sitku wrzącą wodą, starannie osącz i osusz.
Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodaj aromat migdałowy i dokładnie wymieszaj. Kiedy się połączą, powoli dolewaj masło i stale ucieraj masę mikserem. Odłóż ok. 2/3 ciasta. Resztę wymieszaj z makiem.
Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Łyżką zrób wgłębienie wzdłuż całego ciasta. Nałóż do niego ciasto z makiem. Posyp wiśniami. Piecz ok. godziny w temperatury 175 st. Ew. posyp cukrem pudrem. Udekoruj.
Gotowe ciasto studź 10–15 minut na blasze, następnie przełóż na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimny placek oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina