Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam Was na drugą wersję ciasta ucieranego! Tym razem z owocami leśnymi i słodką, maślaną kruszonką, której nikt się nie oprze! Przepis na ciasto ucierane z profilu jest uniwersalny. Co to oznacza Jeśli nie przepadasz za śliwkami lub owocami leśnymi, możesz je zastąpić innymi, ulubionymi owocami takimi jak gruszki, jabłka czy brzoskwinie Do ciasta możesz użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych! Używając owoców mrożonych pamiętaj, by ograniczyć ich ilość na cieście oraz wypiekać je dłużej, by mieć pewność, że ciasto się upiekło. Możesz je również rozmrozić przed przygotowaniem ciast, aby już wtedy puściły pierwsze soki.
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1708
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1708
Składniki
*Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, a margaryna i masło powinny być miękkie. Wyjmij je z lodówki na 2-3h przed przygotowaniem ciasta. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Miękką margarynę przełóż do miski, wsyp cukier i cukier waniliowy oraz zacznij ucierać (miksować) mikserem ok. 3 minut – do połączenia się składników.
Nie przerywając ucierania ciasta dodaj szczyptę soli oraz kolejno po 1 jajku – jajka dodajemy w chwili, gdy poprzednie połączy się z masą tłuszczowo-cukrową. Całość powinna zająć Ci do 5 minut, aż do połączenia się składników.
Następnie przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj trzepaczką lub łyżką, aż znikną grudki – masa będzie gęsta!
Składniki na kruszonkę włóż do miski i zagnieć ręcznie do połączenia się składników (powstaną grudki ciasta).
Blachę 30x20cm wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż kolejno masę na ciasto ucierane, leśne owoce oraz posyp kruszonką.
Piecz ciasto w 175 stopniach przez 60 minut (tryb pieczenia góra-dół) + dodatkowo podpiecz spód przez 10 minut (tryb pieczenia dół).