Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To klasyczny przepis na ciasto ucierane ze śliwkami. W prostej wersji do zrobienia nie potrzebujesz masła ani margaryny. Przepis inspirowany jest recepturami siostry Anastazji.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1507
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1253
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1355
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1092
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1507
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1253
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1355
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1092
Składniki
Jajka wraz z cukrem utrzyj na wysokich obrotach miksera. Powinna zrobić się jasna, jednolita masa. Dodawaj partiami olej, zmniejszając obroty do minimum.
W osobnej misce połącz mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodawaj partiami do masy, cały czas ucierając.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, osusz i pozbądź się pestek. Pokrój w ósemki. Poukładaj na wierzchu. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę z mąki, cukru i masła. Po 20 minutach wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz dalej około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.