Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To klasyczny przepis na ciasto ucierane ze śliwkami. W prostej wersji do zrobienia nie potrzebujesz masła ani margaryny. Przepis inspirowany jest recepturami siostry Anastazji.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 63
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1484
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1264
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 63
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1484
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1264
Składniki
Jajka wraz z cukrem utrzyj na wysokich obrotach miksera. Powinna zrobić się jasna, jednolita masa. Dodawaj partiami olej, zmniejszając obroty do minimum.
W osobnej misce połącz mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodawaj partiami do masy, cały czas ucierając.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, osusz i pozbądź się pestek. Pokrój w ósemki. Poukładaj na wierzchu. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę z mąki, cukru i masła. Po 20 minutach wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz dalej około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.