Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto uśmiech wiosny jest smaczne, niedrogie i do tego udaje się za każdym razem. Doskonale nadaje się zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Podaj jako dodatek do popołudniowej kawy, a z pewnością oczarujesz gości.
Forma o wymiarach 20x30
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 7
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22069
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 7
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22069
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, wsyp odrobinę soli i zacznij ubijać na gęstą pianę. Kiedy zacznie sztywnieć, dodawaj partiami cukier. Masa powinna zrobić się gęsta i błyszcząca. Wtedy zmniejsz obroty i dodawaj żółtka. Przełóż teraz obydwa rodzaje mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i wmieszaj delikatnie z pomocą łyżki lub szpatułki. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Odstaw do wystudzenia.
Teraz zrób masę śmietanową. Zacznij ubijać mocno schłodzoną śmietanę, najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach. Kiedy zacznie robić się sztywna, dodaj mascarpone i cukier. Miksuj tak długo aż masa będzie bardzo gęsta i puszysta.
Przekrój biszkopt wzdłuż za pomocą ostrego noża lub specjalnego przyrządu z linką do ciasta. Spód wyłóż konfiturą malinową, a na nim umieść drugi blat ciasta. Teraz nałóż masę śmietanową. Kiedy te warstwy będą gotowe, rozpuść żelatynę w 30 ml wody w rondelku. Podgrzej do rozpuszczenia. Kiedy delikatnie ostygnie, połącz z dżemem morelowym i błyskawicznie wymieszaj. Odczekaj chwilę. Gdy będzie wyraźnie gęstnieć, wylej na masę śmietanową. Jeśli masz owoce, to wyłóż je teraz. Ciasto przełóż do lodówki do schłodzenia.