Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Vanessa kusi wyglądem i smakiem. To doskonały balans słodyczy i owocowej soczystości - puszysty biszkopt, owocowy mus, frużelina z borówek, serowa pianka i polewa z białej czekolady. Deser zachwyci miłośników lekkich, owocowych słodkości. Do wykonania ciasta możesz użyć owoców świeżych lub mrożonych, poza borówkami i jeżynami sięgnij po jagody, maliny, truskawki lub porzeczki.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Oddziel białka od żółtek, a przesianą mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na lekką pianę ze szczyptą soli i utrwal cukrem. Zacznij dodawać po jednym żółtku i ubij na puszystą masę. Zmniejsz obroty i porcjami dosypuj mąkę. Na koniec dodaj olej i przelej masę biszkoptową do tortownicy (ok. 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut. Następnie wyjmij i ostudź biszkopt.
Żelatynę zalej ok. 80 ml wrzątku i zostaw do przestygnięcia. Umyte owoce umieść w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny. Następnie podgrzej do rozpuszczenia cukru i przetrzyj owoce przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany i lekko przestudzony mus połącz z tężejącą żelatyną. W międzyczasie ubij zimną śmietanę na sztywno i partiami dodawaj ją do owocowego musu. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj i wylej na upieczony biszkopt. Wstaw do lodówki na około godzinę do zastygnięcia.
Umyte i oczyszczone owoce umieść w garnku z grubym dnem, zalej wodą i zasyp cukrem. Podgrzej do zagotowania i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby woda wyparowała i mus zgęstniał. Na koniec wsyp do środka suchą galaretkę i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Wylej masę na przygotowany wcześniej mus i ponownie wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
Żelatynę zalej ok. 80 ml wrzątku, rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Rozpuść pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Utrzyj serek mascarpone z płynną czekoladą, a w osobnej misce ubij zimną śmietanę. Delikatnie połącz obie masy, dolej tężejącą żelatynę, a w razie potrzeby dodaj łyżkę cukru pudru. Wyjmij ciasto z tortownicy, wyłóż część serowo-czekoladowego kremu na wierzch, a resztą obsmaruj boki. Wyrównaj powierzchnię szpatułką lub długim nożem i wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij, polej deser rozpuszczoną czekoladą z masłem i ponownie wstaw do lodówki. Ciasto podawaj schłodzone.