Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w sam raz na Walentynki :)
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 54
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 146
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 54
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 146
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
Składniki
BISZKOPT Włączyć piekarnik na 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę 36 cm x 25 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min. Keksówkę wyłożyć folią. Gorący biszkopt wyjąć z blachy. Zdjąć papier do pieczenia i przełożyć ciasto do keksówki tak, aby zakrywało dno i boki formy. Odstawić w chłodne miejsce.
SERDUSZKA i MASA 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Galaretkę przelać do 3 równych kubków. Wstawić do lodówki, aby galaretka jak najszybciej stężała. Kubki z zastygniętymi galaretkami zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Boki obkroić nożem i wyjąć galaretki z kubków. Foremkę-serce wciskamy w każdą galaretkę i tym samym wycinamy serduszkowe słupki. Pozostałe resztki galaretki nie wyrzucamy. Będzie można je rozpuścić i wykorzystać do innego deseru.