Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Werona to niesamowite połączenie ciasta czekoladowego, masy serowej i oczywiście dużej ilości wiśni.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11423
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 189
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11423
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 189
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj odrobinę letniego mleka, drożdże i łyżkę cukru. Zostaw na 20 minut. Mąkę wysyp na blat roboczy i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego mieszankę drożdży i dodaj resztę cukru, kakao, sól, masło i jajko. Wymieszaj, stopniowo wsypując mąkę do wewnątrz. Powoli dolewaj mleko i dobrze wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 28x38 cm. Przenieś je do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm, formując podniesione brzegi. Nakłuj ciasto widelcem w wielu miejscach.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj ze sobą twaróg, śmietankę i maślankę. Dodaj jajka, skrobię, cukier i cynamon. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i wylej ją na spód ciasta. Wierzch ciasta posyp równomiernie wiśniami.
Przygotuj kruszonkę. W dłoniach rozetrzyj mąkę, cukier, kakao i masło na jednolitą kruszonkę. Rozsyp ją grubą warstwą na wierzchu ciasta. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto werona piecz przez ok. 30 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij je i ostudź. Wstaw do lodówki i krój po co najmniej 4 godzinach.