Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościej już się nie da - Ciasto widelcem mieszane to idealna propozycja dla zabieganych kucharzy lub tych, którzy niezbyt przepadają za przygotowywaniem skomplikowanych deserów. W tym wypadku wystarczy jedynie przesypać składniki do miski i wymieszać je przy użyciu widelca.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je przed robieniem ciasta. Szczególnie chodzi tu o mleko, śmietanę i jogurt naturalny. Jeśli wcześniej ocieplisz te składniki, ciasto na pewno się uda.
Przygotuj sobie dwie miski. Do jednej z nich wsyp mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dopraw odrobiną soli.
Do drugiej miski wlej olej lub przełóż masło (powinno być lekko miękkie). Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny, a także wbij jajka. Wlej odrobinę ekstraktu waniliowego.
Teraz widelcem wymieszaj mokre składniki. Zrób to dokładnie. Przelej zawartość miski do mąki z dodatkami. Ponownie wymieszaj wszystko widelcem.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż ulubioną konfiturę. Mogą to być też świeże owoce.
Składniki na kruszonkę umieść w małej misce i rękoma dokładnie wyrób. Powinna być konsystencja mokrego piasku. Posyp kruszonką całe ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.