Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościej już się nie da - Ciasto widelcem mieszane to idealna propozycja dla zabieganych kucharzy lub tych, którzy niezbyt przepadają za przygotowywaniem skomplikowanych deserów. W tym wypadku wystarczy jedynie przesypać składniki do miski i wymieszać je przy użyciu widelca.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29200
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1641
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18528
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 650
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29200
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1641
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18528
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 650
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je przed robieniem ciasta. Szczególnie chodzi tu o mleko, śmietanę i jogurt naturalny. Jeśli wcześniej ocieplisz te składniki, ciasto na pewno się uda.
Przygotuj sobie dwie miski. Do jednej z nich wsyp mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dopraw odrobiną soli.
Do drugiej miski wlej olej lub przełóż masło (powinno być lekko miękkie). Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny, a także wbij jajka. Wlej odrobinę ekstraktu waniliowego.
Teraz widelcem wymieszaj mokre składniki. Zrób to dokładnie. Przelej zawartość miski do mąki z dodatkami. Ponownie wymieszaj wszystko widelcem.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż ulubioną konfiturę. Mogą to być też świeże owoce.
Składniki na kruszonkę umieść w małej misce i rękoma dokładnie wyrób. Powinna być konsystencja mokrego piasku. Posyp kruszonką całe ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.