Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To niepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4237
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7237
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85447
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4237
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7237
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85447
Składniki
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 10 minut, po czym odcedzamy. Orzechy drobno siekamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy i rodzinki, ponownie krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.