Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To niepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13914
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 38
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10263
Szybka i smaczna
Odsłon: 13914
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 38
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10263
Składniki
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 10 minut, po czym odcedzamy. Orzechy drobno siekamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy i rodzinki, ponownie krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.