Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wieżowiec jest niezwykle efektowne i można się zdziwić, jakie jest proste w przygotowaniu! A ten miodowo-kajmakowy smak zachwyci cię tak mocno, że będziesz przyrządzać ten deser co tydzień!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 38
Składniki
Przygotuj ciasto. W rondlu podgrzej mleko z miodem, cukrem, masłem i sodą oczyszczoną. Mieszaj do rozpuszczenia.
W misce ubij jajko trzepaczką i dolej 2 łyżki ciepłej masy miodowej, cały czas mieszając. Wlej zahartowaną mieszankę do reszty mokrych składników. Dodaj mąkę i mieszaj do połączenia.
Pozostaw ciasto do lekkiego ostygnięcia. Podziel je na ok. 12-15 części. Każdą z nich wyjmuj za pomocą łyżki na obficie posypany mąką blat. Rozwałkuj je cienko i wykrój z ciasta okręgi o średnicy 20-25 cm. Za pomocą widelca nakłuj je w kilku miejscach.
Placki kładź na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 4-6 minut. Natychmiast wyciągnij i przełóż do temperatury pokojowej. Usuń ewentualny nadmiar mąki po pieczeniu.
Przygotuj krem. Mleko skondensowane podgrzej do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj posiekaną czekoladę i pozostaw na minutę. Następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostaw do ostygnięcia.
Dodaj masło i utrzyj wszystko razem.
Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody i pozostaw na ok. 5 minut. Następnie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i dodaj do kremu.
Złóż ciasto. Na blacie roboczym połóż blat ciasta. Posmaruj go cienko kremem i przykryj drugim blatem. Powtarzaj czynność aż do wykończenia składników.
Wierzch ciasta też posmaruj. Na krawędziach porozkładaj różnokolorowe krówki, a centralną część posyp siekanymi orzechami.
Ciasto Wieżowiec wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.