Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i ananasem. Ciasto też z kremem jogurtowo-kajmakowym. Ciasto z polewą czekoladową i kruszonką biszkoptową, wyszło bardzo dobre.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 348
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1471
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 625
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1289
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 348
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1471
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 625
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1289
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec taki sam. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, będzie potrzebna. Jeden biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
krem 1-Ananasa odsączyć i pokroić w małe cząstki. Sok z puszki uzupełnić wodą do 1 l. Budynie rozmieszać z 1 szklanką tej wody z sokiem a resztę zagotować i ugotować budyń. Odstawić i zaraz dodać suche galaretki, dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia a potem dodać masło i też tam rozpuścić. Trochę przestudzić i ciepły budyń wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
Rozsypać ananasa i odstawić do przestygnięcia.
krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na ananasa i rozsmarować.
Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. polewa- Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i posmarować górę ciasta.
Pozostawiony zdrapany biszkopt, rozkruszyć na jeszcze nie zastygłej polewie. Na esy roztopić czekoladę jak na polewę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać kruszonkę w esy-floresy.