Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i ananasem. Ciasto też z kremem jogurtowo-kajmakowym. Ciasto z polewą czekoladową i kruszonką biszkoptową, wyszło bardzo dobre.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36669
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3844
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 570
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2998
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36669
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3844
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 570
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2998
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec taki sam. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, będzie potrzebna. Jeden biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
krem 1-Ananasa odsączyć i pokroić w małe cząstki. Sok z puszki uzupełnić wodą do 1 l. Budynie rozmieszać z 1 szklanką tej wody z sokiem a resztę zagotować i ugotować budyń. Odstawić i zaraz dodać suche galaretki, dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia a potem dodać masło i też tam rozpuścić. Trochę przestudzić i ciepły budyń wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
Rozsypać ananasa i odstawić do przestygnięcia.
krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na ananasa i rozsmarować.
Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. polewa- Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i posmarować górę ciasta.
Pozostawiony zdrapany biszkopt, rozkruszyć na jeszcze nie zastygłej polewie. Na esy roztopić czekoladę jak na polewę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać kruszonkę w esy-floresy.