Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest pracochłonne ale bardzo smaczne. Na stole także prezentuje się bardzo efektownie. Polecam.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 749
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 749
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Składniki
Białka ubić z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i żółtka a następnie obie mąki zmieszane z proszkiem. Na koniec wlać łyżkę wrzątku i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną zostawić jasną, do drugiej dodać odrobinę barwnika zielonego a do trzeciej barwnika czerwonego. Wylewać kolejne warstwy do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/34 cm. Piec 30 minut w tem. 175 stopni.Po ostygnięciu nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
W dwóch szklankach zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Nakryć foilą i odstawić do ostygnięcia. Kawę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić. Rodzynki zalać alkoholem na pół godziny. Dodkładnie odsączyć. Miękkie masło utrzeć na "puch" i wciąż miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać drobno pokrojone brzoskwinie a do drugiej dodać posiekaną czekoladę, namoczone w alkoholu rodzynki i kawę.
Na nasączony biszkopt wyłożyć masę czekoladowo-rodzynkową. Następnie ułożyć warstwę ciastek (można je skropić ponczem lub gorzką kawą) Na warstwie ciastek rozsmarować masę brzoskwiniową. Ułożyć kolejną warstwę ciastek.
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Zestwić z ognia, dodać śmietanę i alkohol. Wylać na ciastka. Udekorować chałwą w formie "owczej wełny". Ciasto wstawić do lodówki na dwie godziny by masa dobrze stężała.