Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku, na każde okazje i na każdą porę roku.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28271
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 72
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28271
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 72
Składniki
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w funkcji góra dół w 170 *C 35 min. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Poncz. Do wody wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, dobrze mieszamy i tak otrzymanym ponczem nasączamy ostudzony biszkopt.
Bita śmietana. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno dosypując stopniowo cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy na biszkopt .
Galaretka z owocami. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie. Zalewamy galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.