Smaczne ciasto z suszoną żurawiną i jabłuszkami.
Ciasto z całego serca
Składniki
- Mąka tortowa 2 szklanki
- Cukier drobny brązowy 3/4 szklanki
- Olej z pestek winogron 3/4 szklanki
- Jabłka 3 sztuki
- Jajka 5 sztuk
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kardamon mielony 1/2 łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Żurawina suszona 3 łyżki
- Cukier puder do oprószenia
Składniki
- Mąka tortowa 2 szklanki
- Cukier drobny brązowy 3/4 szklanki
- Olej z pestek winogron 3/4 szklanki
- Jabłka 3 sztuki
- Jajka 5 sztuk
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kardamon mielony 1/2 łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Żurawina suszona 3 łyżki
- Cukier puder do oprószenia

Etapy przygotowania
Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Potem dodajemy olej i dalej miksujemy. Następnie mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kardamonem i cynamonem ( dodajemy partiami cały czas miksując ). Obieramy jabłka i kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy ze sobą. Przygotowujemy foremkę silikonową w kształcie serca i ciasto przekładamy do formy. Wierzch ciasta dekorujemy żurawiną suszoną. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Chłodne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego !
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 217
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 217



Składniki
- Mąka tortowa 2 szklanki
- Cukier drobny brązowy 3/4 szklanki
- Olej z pestek winogron 3/4 szklanki
- Jabłka 3 sztuki
- Jajka 5 sztuk
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kardamon mielony 1/2 łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Żurawina suszona 3 łyżki
- Cukier puder do oprószenia
Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Potem dodajemy olej i dalej miksujemy. Następnie mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kardamonem i cynamonem ( dodajemy partiami cały czas miksując ). Obieramy jabłka i kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy ze sobą. Przygotowujemy foremkę silikonową w kształcie serca i ciasto przekładamy do formy. Wierzch ciasta dekorujemy żurawiną suszoną. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Chłodne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego !
Pyszne ciasto 🍰