Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z czarną porzeczką łączy w sobie dwa bardzo wyraziste smaki, które idealnie ze sobą kontrastują. Kwaśne owoce ze słodką bezą kokosową to połączenie, o którym długo nie zapomnisz.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Przygotuj warstwę owocową. Owoce umyj i pozbaw szypułek. Włóż je do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut, do miękkości. Wsyp cukier i wymieszaj. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut, aż masa zacznie się redukować. Zdejmij owoce z ognia i ostudź całkowicie.
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. W misce umieść cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wymieszaj do połączenia. Wlej ostudzone masło i wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep spód i mocno dociśnij szklanką. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 10 minut lub do zezłocenia. Wyjmij i lekko przestudź. Następnie rozsmaruj warstwę owocową.
Przygotuj warstwę wierzchnią. W misce ubij jajka z dodatkiem cukru i wanilii. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Rozłóż mieszankę na dżemie. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. Ciasto z czarną porzeczką wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.