Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie ciasto o intensywnym karmelowym posmaku.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11873
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1301
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12517
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3579
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11873
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1301
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12517
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3579
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W innej miseczce ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo dulce de leche i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i ponowie mieszamy. Gdy masa jest już ładnie połączona dodajemy suche składniki, czyli mąkę z proszkiem, sodą i wszystko mieszamy mikserem. Tortownicę o śr. ok 26 cm smarujemy masłem i oprószamy cukrem sypkim. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 190 C na 30-40 min. Jeśli zauważymy, że skórka robi się mocno brązowa należy przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy wyciągamy z piekarnika. Po ostudzeniu nakładamy na wierzch masę i dekorujemy Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji.