Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z dynią pachnące cynamonem"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 665
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 665
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Mąkę i cukier przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło i wymieszaj. Zagnieć z jajkiem i szczyptą soli. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Dynię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz na dolnym poziomie, aż będzie miękka. Skórę usuń, miąższ bez pestek zmiksuj.
Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostaw trochę ciasta do dekoracji.
Masę dyniową zmiksuj z jajkami, cukrem i przyprawami. Pod koniec dolej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze chwilę.
Wyłóż farsz na przygotowane ciasto, wierzch udekoruj pozostawionymi kawałkami, wstaw ponownie do piekarnika. Piecz 45 minut.
Czas: 90 min, 1 porcja = 330 kcalŹródło: Kurier TV