Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dyniowym budyniem i ciasteczkami oreo. Ciasto jest na biszkopcie, przełożone dyniowym kremem budyniowym, ciasteczkami oreo, bitą śmietaną i opruszone startą czekoladą deserową. Ciasto jest smaczne i na każdą okazję.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24940
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6067
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 323
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24940
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6067
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 323
Składniki
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cały proces od początku ubijania białek do rozpuszczenia cukru ubijamy na średnich obrotach miksera około 15 min. Dodajemy stopniowo żółtka i krótko miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy dobrze szpatułką a na koniec dodajemy wodę. Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 *C 25 min. Upieczony biszkopt wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt z powrotem wsadzamy do foremki.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, puree z dyni, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dobrze mieszamy (ja użyłam blendera ręcznego żeby było szybciej). Doprowadzamy składnik do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Budyń dyniowy odstawiamy do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z 1 łyżką cukru, aż zrobi się puszyste. Dodajemy ekstrakt waniliowy, wystudzony budyń dyniowy i kieliszek wódki (opcjonalnie) . Miksujemy do połączenia się składników i przekładamy na biszkopt. Na krem budyniowy wykładamy ciasteczka oreo.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na ciasteczka oreo. Wyrównujemy powierzchnię i za pomocą gładzika z ząbkami robimy wzorek (patrz video) Posypujemy ciasto startą czekoladą deserową i wstawiamy do lodówki na całą noc.