Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj był dzień jabłka dziś jest dzień kawy i właśnie z tej okazji upiekłam niby zwykłe a jednak niezwykłe ciasto z jabłkami i sporą ilością cynamonu a że jest dużo jabłek na dzikich jabłonkach to jest okazja upiec takie właśnie ciasto
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 844
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1546
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 844
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1546
Składniki
Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier oraz szczyptę soli zmiksować na jednolitą pulchną masę, do zmiksowanej masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia wlać olej oraz dodać łyżeczkę aromatu pomarańczowego również całość zmiksować do połączenia się wszystkich dodanych składników
Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy blaszkę keksową 40 na 12 wyłożyć folią aluminiową błyszczącą stroną w stronę blaszki ( tylko dlatego jej użyłam ponieważ zabrakło mi papieru do pieczenia i brawo sprawdziła się ). Przelać całe ciasto które ma konsystencję gęstej śmietany a następnie przygotować jabłka ( najlepiej dzikusy ), obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych. Przygotowane jabłka kroić na mniejsze plastry i ułożyć na cieście
Na przygotowane ciasto z jabłkami posypać cukier waniliowy a na cukier cynamon. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i od razu z folią wyjąć na ręcznik papierowy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto po ostygnięciu bardzo dobrze odchodzi od foli aluminiowej, można posypać cukrem pudrem gdy ciasto całkowicie wystygnie
Na dzisiejszy dzień kawy takie ciasto idealnie pasuje do jej wypicia z kawałkiem ciasta które wczoraj miało święto a właściwie jabłka. Moje ciasto bardzo ładnie się skomponowało z aromatem pomarańczowym który idealnie pasuje do jabłek. Jeżeli ktoś z państwa lubi ciasta babkowe to serdecznie polecam wyszło bardzo smaczne lekko wilgotne a z dodatkiem jabłek to po prostu petarda