Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na ciasto z jabłkami, kremem śmietankowym i galaretką.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Składniki
Biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie lekka piana wsypujemy stopniowo cukier, oraz wanilię w proszku (lub cukier waniliowy). Ubijamy na sztywną pianę. Czas ubijania piany od początku to około 12 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po jednym. miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Ostudzony biszkopt nasączamy ponczem.
Masa Jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy cynamon. Dusimy na średnim ogniu ciągle mieszając około 30min. Po tym czasie blendujemy jabłka na mus (można pominąć ten krok i pozostawić jabłka w kawałach) Do musu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Ciepłą masę jabłkową przelewamy na wystudzony biszkopt w foremce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Bita śmietana. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy galaretkę na kawałki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofali lub w garnuszku na małym ogniu, aby się rozpuściła. Następnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę bardzo dobrze schłodzoną ubijamy dodając aromat waniliowy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojona w kawałki galaretkę. Wszystko razem krótko mieszamy szpatułką i przekładamy na stężały mus jabłkowy. Wstawiamy do lodówki.
Dekoracja. Żółte galaretki ananasowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na stężałą bitą śmietanę w foremce. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach jak wszystkie smaki się przejdą.