Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zmodyfikowałam moje kiedyś dodane takie ciasto. To wymagało więcej pracy, ale wyszło dużo pyszniejsze i wyższe.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17317
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17317
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Składniki
ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować. Odłożyć mniej niż połowę ciasta i włożyć do lodówki, będzie to kruszonka.Resztę poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.
Podpiec 15 min. w 175 *C. Odstawić do przestygnięcia.
owoce-Jabłka, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.
Jabłka pogotować z cukrem,często mieszając. Budyń rozmieszać z paroma łyżkami wody i wlać do jabłek. Wymieszać, trochę pogotować i dodać suche galaretki. Odstawić i wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Trochę przestudzić i rozprowadzić na podpieczonym cieście.
budyń- Suche budynie rozmieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i ciepły wylać na jabłka.
kruszonka-Pozostałe ciasto rozkruszyć na masie budyniowej.
Piec 50-60 min. w 175 *C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia.
lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą gęstszą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.