Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mannowiec to pyszne i delikatne, o maślanym smaku ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia, pięknie wyrasta i smakuje niebiańsko. Smakować będzie z każdymi owocami, ja bardzo lubię je robić ze śliwkami. Bardzo je wam polecam.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 130
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 130
Składniki
LIWKI UMYĆ I USUNĄĆ Z NICH PESTKI. MASŁO ROZPUŚCIĆ W GARNKU I ODSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA. DO MISKI WBIĆ JAJKA I WYMIESZAĆ JE ZE ŚMIETANĄ.
DO OSOBNEJ MISKI PRZESIAĆ MAKE I DODAĆ DO NIEJ SOL, PROSZEK DO PIECZENIA, CUKIER I KASZE. WSZYSTKIE TE SKŁADNIKI DOBRZE ZE SOBA WYMIESZAĆ, A NASTĘPNIE POŁĄCZYĆ JE Z WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYMI JAJKAMI. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ.
DO UTARTEGO NA GŁADKĄ MASĘ CIASTA DOLAĆ ROZPUSZCZONE I WYSTUDZONE MASŁO ORAZ MIÓD. PONOWNIE DOBRZE WYMIESZAĆ. DNO TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM, WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. NASTĘPNIE PRZELAĆ DO NIEJ PRZYGOTOWANE CIASTO.
NA WIERZCHU CIASTA UŁOŻYĆ POLÓWKI ŚLIWEK, SKÓRKA DO DOŁU. CIASTO PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C. DO SUCHEGO PATYCZKA. OKOŁO 40 MINUT. JEŚLI CIASTO ZA SZYBKO PRZYPIEKA SIĘ Z WIERZCHU, MOŻNA PODCZAS PIECZENIA, PRZYKRYĆ JE MOKRYM PAPIEREM DO PIECZENIA.
CIASTO STUDZIĆ NA KRATCE. KIEDY PRZESTYGNIE MOŻNA POSYPAĆ JE CUKREM PUDREM. SMACZNEGO!