Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześniej, by warstwy się przegryzły, a herbatniki zmiękły od masy krówkowej. Polecam na specjalne okazje i bez nich!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4368
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30328
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4368
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30328
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier. Następnie, ciągle miksując, wrzucać po jednym żółtku. W osobnej misce połączyć obie maki oraz proszek do pieczenia. Następnie, delikatnie, mieszając łyżką do masy jajecznej dodać mąkę. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie włożyć na nią ciasto, wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200stopni i piec przez około 20min – sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. Przygotować masę budyniową – ugotować dwa budynie z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Złożyć placek – jeden biszkopt nasączyć połową soku pomarańczowego, następnie nałożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim blatem, nasączyć do pozostałym sokiem. Wierzch posmarować resztą masy budyniowej, na którą wyłożyć herbatniki. Na nich rozprowadzić masę krówkową i znów wyłożyć herbatniki. Na koniec ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Bitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Całość posypać startą na tarce czekoladą lub oprószyć kakao.