Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześniej, by warstwy się przegryzły, a herbatniki zmiękły od masy krówkowej. Polecam na specjalne okazje i bez nich!
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4346
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4346
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier. Następnie, ciągle miksując, wrzucać po jednym żółtku. W osobnej misce połączyć obie maki oraz proszek do pieczenia. Następnie, delikatnie, mieszając łyżką do masy jajecznej dodać mąkę. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie włożyć na nią ciasto, wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200stopni i piec przez około 20min – sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. Przygotować masę budyniową – ugotować dwa budynie z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Złożyć placek – jeden biszkopt nasączyć połową soku pomarańczowego, następnie nałożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim blatem, nasączyć do pozostałym sokiem. Wierzch posmarować resztą masy budyniowej, na którą wyłożyć herbatniki. Na nich rozprowadzić masę krówkową i znów wyłożyć herbatniki. Na koniec ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Bitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Całość posypać startą na tarce czekoladą lub oprószyć kakao.