Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe połączenie smaków i wcale nie jest za słodkie:-) Przepis od szwagierki- po lekkiej przeróbce.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Składniki
Śliwki namoczyć w wódce na noc, osączyć i pokroić w kawałki. Jeśli ktoś zapomni namoczyć na noc to pokroić suszone i zalać wódką- wtedy wystarczy pół godziny.
Jajka z cukrem i wodą ubić, dodać mąki przesiane z proszkiem i kakao, wymieszać, dodać olej, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w 150-160 stopniach. Gdy ostygnie nasączyć.
Masło utrzeć na puch dodając po trochu krem czekoladowy. Dodać osączone i pokrojone śliwki, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Śmietanę ubić (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać 2 łyżki pudru) z fix-ami i wyłożyć na krem. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić.