Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto z mango, idealne na upały.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 141
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 274
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 447
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 141
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 274
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 447
Składniki
Mango kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze ( można też użyć tłuczka do ziemniaków), łączymy z bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku. W osobnej miseczce łączymy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia. Dodajemy po łyżce do masy białkowej i lekko mieszamy, starając się aby piana nie opadła. Na koniec do masy dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C, pieczemy przez 20-25 min. do uzyskania złotego koloru. Po ostudzeniu ciasta nakładamy na nią masę z mango i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Smacznego.