Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z masą kawową i jabłkami"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 125
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 159
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 110
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 125
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 159
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 110
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodaj żółtka. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy jajecznej. Dolej olej i wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej ciasto. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.
Mleko wlej do rondelka. Wsyp budyń, kawę i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Jabłka wyszoruj i wraz ze skórkami zetrzyj na tarce. Przełóż do garnuszka i podgrzewaj, aż do uzyskania soku. Wówczas dodaj galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Gdyby jabłka były bardzo kwaśne, dosyp cukier.
Wystudzoną masę utrzyj z margaryną na puszysty krem. Na pierwszy blat nałóż warstwę kremu kawowego, a na niego masę jabłkową. Przykryj drugim blatem i znów rozsmaruj krem oraz masę jabłkową. Przykryj trzecim blatem, lekko dociśnij i odstaw do wystudzenia.
Czas przygotowania: 75 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 310 kcalŹródło: Na żywo