Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt z kremem mascarpone i frużeliną jagodową to deser, który nie tylko apetycznie wygląda, ale i pysznie smakuje. Niezwykle lekki wypiek, który świetnie sprawdzi się latem. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, więc wypróbuj przepis już przy najbliższej okazji!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1435
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 74
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1435
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 74
Składniki
Na początku przygotuj frużelinę jagodową: oczyszczone i umyte owoce umieść w garnku i postaw na małym ogniu. Podgrzewaj aż do momentu, gdy jagody puszczą sok i się zagotują. Następnie dodaj cukier i dokładnie całość wymieszać. Odstaw z palnika i dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Żelatynę rozpuść w trzech łyżkach gorącej wody. Odstaw na chwilę do przestudzenia i wlej do garnka z jagodami. Wymieszaj i odłóż do momentu, aż będzie zimna i lekko stężeje.
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec, ciągle ubijając, wsyp cukier mniejszymi porcjami. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Ubijaj jeszcze chwilę, aż masa nie będzie puszysta i jasnożółta. Dodaj mąkę pszenną, przesiewając ją przez sitko do naczynia. Drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką przemieszaj bardzo delikatnie do połączenia składników.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij i rzuć o podłogę lub blat (z wysokości ok. 45 cm). Odstaw do wystudzenia. Gdy biszkopt będzie zimny, przetnij na pół.
Przygotuj krem mascarpone: jego przyrządzenie rozpocznij, gdy frużelina jagodowa będzie już odpowiednio ścięta. Wszystkie składniki na krem umieść razem w głębokiej misce i zmiksuj na sztywną masę. Odłóż kilka łyżek kremu, które posłużą później do dekoracji wierzchu i boku ciasta.
Pierwszą warstwę biszkoptu ułóż w tortownicy, następnie nasącz ją sokiem z cytryny połączonym z odrobiną wody. Wyłóż na niego równą i cienką warstwę mascarpone. Następnie przełóż frużelinę jagodową - możesz równą warstwę lub dekoracyjne kleksy. Pokryj resztką kremu i drugim biszkoptem. Jego również nasącz wodą z sokiem cytrynowym. Od góry posmaruj odłożonym wcześniej kremem i udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Gotowe!