Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorzka kawa czy herbata to przyjaciele tego smakowitego ciasta.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 2920
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1268
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 285
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 2920
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1268
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 285
Składniki
Ciasto kruche: Formę o wym. ok. 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki. Dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Posiekamy masło z mąką. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dno foremki wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczeny przez ok. 20-30 min. Po upieczeniu ściągamy papier i studzimy ciasto.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w podanej w przepisie ilości ciepłej wody do której wsypujemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wystudzoną żelatynę z nasionami chia, porcjami do kremu, delikatnie mieszając. Gotowy krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy płaszczyznę i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy w odpowiadające nam wielkością porcje, dekorujemy pociętą na trójkąty białą czekoladą i podajemy. Uwagi: Nasiona chia możemy zastąpić nasionami niebieskiego maku. Z makiem postępujemy jak z nasionami chia.