Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbuj ten doskonały przepis na aromatyczne ciasto z orzechami pekan. To świetny pomysł na oryginalny i przepyszny deser. Zachwycisz nim wszystkich gości!
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2890
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 79
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1392
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12538
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2890
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 79
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1392
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12538
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Tortownice o wymiarach 24 cm natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
120 g masła pokrój w kostkę i wyrób ciasto z mąką, 1 żółtkiem, cukrem pudrem, szczyptą soli oraz miąższem z laski wanilii. Możesz użyć do tego malaksera lub zagnieść ciasto ręcznie. Schłodź ciasto w lodówce przez godzinę.
Na natłuszczoną i przykrytą papierem do pieczenia tortownice włóż ciasto (możesz je rozwałkować nadając mu kształt tortownicy lub odrywać ciasto po kawałku i ugniatać palcami). Wykładając tortownicę ciastem, pamiętaj o uformowaniu również krawędzi ciasta na wysokość około 3 centymetrów. Ciasto nakłuj widelcem po całej szerokości lub obciąż je ziarnami grochu lub fasoli. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10-13 minut.
Orzechy pekan upraż na suchej patelni. 60 g masła przełóż do rondelka i roztop, aż nabierze rumianego koloru. Po zdjęciu ostudź masło i orzechy.
Nasiona kardamonu wyjmij z ziarna i zmiksuj z jajkiem, żółtkiem, syropem, śmietaną i brązowym cukrem, aż do powstania gładkiej, kremowej masy. Stopniowo dodawaj masło, cały czas mieszając.
Orzechy przełóż na upieczony spód ciasta i zalej glazurą. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Aby ciasto zbytnio się nie przyrumieniło, przykryj je folią po około 20 minutach.