Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardzo szybkie w wykonaniu. Nie za słodkie, takie w sam raz. Domownikom bardzo smakowało. Serdecznie polecam.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 11
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 460
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 878
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 223
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 11
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 460
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 878
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 223
Składniki
Żółtka z czterech jaj utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Nadal ucierać do połączenia składników. Ubić w (oddzielnym naczyniu) pianę z czterech białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie przy pomocy łopatki do przygotowanej masy. Następnie całość przelać do przygotowanej foremki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 30 minut. W czasie gdy ciasto się piecze przygotować polewę. Zmiksować w blenderze orzechy. Przełożyć je do miski. Utrzeć z jajkiem i cukrem. Po 30 minutach pieczenia wyłożyć na ciasto. Rozsmarować i piec jeszcze 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło. Jeśli nie dodać jeszcze trochę czasu. Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Uwaga! Orzechy nerkowca można zstąpić orzechami włoskimi lub migdałami.