Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wspaniałe kruche ciasto, łączące ożywczy smak owoców i słodycz budyniu. Zamiast rabarbaru można użyć wiśnie lub śliwki drelowane. Przepis na tortownicę kwadratową
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 722
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 741
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 722
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 741
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Margarynę włożyć do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Na stolnicę przesiać 3 szkl mąki,proszek do pieczenia,dodać cukier i szczyptę soli. Zmrożoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach tarełka, wprost na mąkę, zamieszać składniki nożem.Dodać żółtka i śmietanę, szybko wrobić ciasto, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 2 części: 1część podzielić na 3 kawałki i włożyć do zamrażalnika. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2-część ciasta, podciągając brzegi. Tortownicę włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200*C, włożyć tortownicę, a temperaturę obniżyć do 175*C i podpiec ciasto ok10-15miut.
Rabarbar obrać, wypłukać dokładnie,pokroić na kawałki ok 1,5 cm. Rozsypać na podpieczone ciasto. Zagotować 2 szkl mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać 2 budynie, wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając ugotować budyń. Gorący budyń wyłożyć równomiernie na owoce. Na budyń zetrzeć na dużych oczkach ciasto zmrożone, wprost z zamrażalnika..
Piec w temp.180*C ,na złoty kolor ok 50-60 minut. Gorąc ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :)