Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto waniliowo truskawkowe, na spodzie herbatnikowym, z kaszą manną, truskawkami i galaretką truskawkową. Ciasto jest przepyszne, mało słodkie, orzeźwiające i nie wymaga pieczenia.
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 45
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 321
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 45
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 321
Składniki
Spód: Herbatniki rozdrabniamy na piasek za pomocą blendera lub wsadzamy do woreczka i tłuczemy wałkiem. Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Dobrze mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, wygładzamy i uklepujemy łyżką.
Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem, ekstraktem waniliowym, żółtkami roztrzepanymi, kaszą manną i masłem. Chwilę gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy masę do wystudzenia. Ostudzoną masę musimy wymieszać mikserem żeby miała jednolitą konsystencję i wykładamy ją na dno herbatnikowe. Na masie z manny układamy truskawki lekko je w nią wciskając.
Galaretka: Do miski wlewamy 800 ml. gorącej wody i rozpuszczamy w niej galaretki. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godzinki, A najlepiej zostawić na noc w lodówce.