Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na domowy wypiek z owocami? Oto ciasto z truskawkami na dużą blachę, które zachwyci ciebie i całą twoją rodzinę. Do jego przygotowania nie potrzebujesz dużej liczby składników.
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 99
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 315
Królowa grilla :)
Odsłon: 113
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 85
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 99
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 315
Królowa grilla :)
Odsłon: 113
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 85
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka umieść w jednym naczyniu razem z cukrem, zarówno tradycyjnym, jak i waniliowym i zacznij ubijać na jasną oraz puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub miksera. Miksuj na wysokich obrotach około 7 minut.
Kiedy masa jajeczna zrobi się puszysta i jednolita, a także powiększy swoją objętość, wlewaj powoli olej. Nie przerywaj ubijania.
W następnej kolejności dodaj 2 łyżki wody. Na końcu zacznij dodawać partiami mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
W tym czasie przygotuj truskawki. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie pozbądź się szypułek za pomocą ostrego nożyka. Pokrój w ósemki lub plasterki. Ułóż owoce na cieście. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 40 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika do wystudzenia, a następnie oprósz je cukrem pudrem dla dekoracji.