Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zajączek po przekrojeniu robi duże wrażenie, dlatego jest świetnym pomysłem na deser do kawy w świąteczny dzień.
Foremki o wymiarach 20x10 i 30x10 cm.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddziel od żółtek i dodaj do nich sól. Ubij na sztywną, białą pianę.
Osobno utrzyj żółtka z obydwoma cukrami. Wsyp teraz do nich mąkę i proszek do pieczenia. Ucieraj dalej, dolewając partiami mleko. W dalszej kolejności wlej olej. Krótko zmiksuj do połączenia składników.
Na koniec dodaj ubite na sztywno białka, delikatnie wmieszaj je do masy. Podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zamieszaj.
Przygotuj małą keksówkę np. o wymiarze 20x10 cm. Wlej ciemne ciasto i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45-50 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasta z kakao, wytnij z niego zajączki przy użyciu odpowiedniej foremki. Ułóż w większej foremce, np. 30x10 cm. Zalej jasnym ciastem. Umieść ponownie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza na 45 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj lukier z podanych składników. Polej ciasto po ostudzeniu.