Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto przepis na ciasto zaradnej gospodyni, czyli takie, które przygotujecie w krótkim czasie, wykorzystując zaledwie kilka, podstawowych składników. Idealnie sprawdzi się, gdy na weekend zapowiedzą się goście.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2321
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2321
Składniki
Na dno formy o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papier do pieczenia. Boków nie trzeba niczym wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubić na małych obrotach (2 minuty) aż się spienią. Stopniowo zwiększać obroty miksera dodając po łyżce cukier. Białka ubijać na wysokich obrotach przez kilka minut, aż będą błyszczące oraz sztywne. Ubijając dodawać żółtka. Dodać mąkę i kakao (najlepiej przesiane), wymieszaj i wymieszać.
Masę dać do tortownicy o średnicy i piec 20 minut. Ostudzić.
Teraz czas na masę kawową. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Dodać do gorącej kawy i rozpuścić mieszając. Dodać likier i ostudzić. Serek mascarpone ubić. Do kawy dodawać mascarpone (stopniowo, po łyżce) za każdym razem mieszając.
Osobno ubić śmietankę, dodać mascarpone i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.