Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste i niezwykle smaczne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Delikatnie kwaskowate za sprawą owoców. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
blaszka 20 x 30 cm
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3373
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 94
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 158
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3373
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 94
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 158
Składniki
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesypujemy do miski.
Do oddzielnego naczynia przekładamy miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Składniki miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy. Dodajemy szczyptę soli oraz jajka, ponownie miksujemy składniki. Następnie odstawiamy mikser i dodajemy suche składniki. Wszystko razem mieszamy przy użyciu łyżki.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód przelewamy ciasto. Powierzchnię wyrównujemy.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy jedna obok drugiej skórką do dołu.
Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz masło. Ciasto rozcieramy między palcami. Ciasto posypujemy kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.