Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto ze śliwkami kalifornijskimi na spodzie makowym, przełożone masą budyniową i biszkoptami oraz śliwkami w czekoladzie, to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. Dla wzbogacenia smaku śliwki można nasączyć w ulubionym alkoholu.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 358
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104603
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 356
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9116
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 358
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104603
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 356
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9116
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy 2 żółtka, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier, budynie oraz 3 żółtka i wszystko dokładnie łączymy trzepaczką lub mikserem. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną mieszanke z mleka, cukru, budyniu i żółtek i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje, gotowy budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Pokrojone miękkie masło miksujemy na puszystą masę a następnie partiami nie przerywając miksowania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową dokładnie rozprowadzamy na cieście, a na masie układamy biszkopty.
Śliwki kalifornijskie kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka, zdejmujemy garnek z ognia. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy pokrojone śliwki, wszystko dokładnie razem łaczymy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na wierzchu ciasta równomiernie układamy śliwki w czekoladzie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.