Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto ze śliwkami kalifornijskimi na spodzie makowym, przełożone masą budyniową i biszkoptami oraz śliwkami w czekoladzie, to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. Dla wzbogacenia smaku śliwki można nasączyć w ulubionym alkoholu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35165
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35165
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy 2 żółtka, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier, budynie oraz 3 żółtka i wszystko dokładnie łączymy trzepaczką lub mikserem. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną mieszanke z mleka, cukru, budyniu i żółtek i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje, gotowy budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Pokrojone miękkie masło miksujemy na puszystą masę a następnie partiami nie przerywając miksowania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową dokładnie rozprowadzamy na cieście, a na masie układamy biszkopty.
Śliwki kalifornijskie kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka, zdejmujemy garnek z ognia. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy pokrojone śliwki, wszystko dokładnie razem łaczymy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na wierzchu ciasta równomiernie układamy śliwki w czekoladzie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.