Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest delikatne, lekkie i puszyste. Dodatkowo wprost IDEALNE dla osób, które nie lubią ciężkich i „masiastych” ciast. Nie jest także przesadnie słodkie, ponieważ do śmietany dodajemy tylko galaretkę.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 875
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113357
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1373
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 871
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 875
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113357
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1373
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 871
Składniki
Biszkopt pieczemy według klasycznego przepisu. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 – 20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Kiedy jest jeszcze gorący, rzucamy nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię, żeby nam nie opadł.
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Truskawki kroimy na cztery części. Kiedy nasza galaretka będzie zimna, ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy do niej zimną i płynną galaretkę oraz truskawki. Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką. Taką piankę (lekko tężejącą) wykładamy na wystudzony biszkopt (pozostawiony w tortownicy) i czekamy aż stężeje. Gotową piankę zalewamy tężejącą galaretką i całość zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu. Smacznego ;)